Onder grote belangstelling zijn vorige week de Maastricht Awards 2018 uitgereikt in Dormio Resorts Maastricht. Met deze prijzen wordt onderscheidend ondernemerschap zichtbaar gemaakt en waardering uitgesproken voor de vele ondernemers die Maastricht kiezen als vestigingsplaats. Tijdens de zevende editie waren er drie prijzen te vergeven; per Award werden drie bedrijven genomineerd. Innovatest is winnaar van de Rabo Made in Maastricht Award en Plus Starren mag met de Immens MVO Award Maastricht en Heuvelland naar huis. De Maastricht Student Entrepreneur Award is gewonnen door Innowastion voor het product Pieke Broodbier.

Deze laatstgenoemde prijs is nieuw en is opgezet in samenwerking met Maastricht University, Zuyd Hogeschool, Leeuwenborgh en Arcus. “De genomineerden en uiteindelijke drie winnaars laten nog maar eens zien dat onze stad en regio barst van het talent en innovatief ondernemerschap. Daar mogen we met zijn allen bijzonder trots op zijn,” aldus Vivianne Heijnen, wethouder economie van de gemeente Maastricht.

Excellentie in spotlights

Met de Maastricht Awards spreekt de stad sinds 2012 haar waardering uit voor de vele ondernemers die Maastricht kiezen als vestigingsplaats óf die aan een van de Maastrichtse onderwijsinstellingen studeren of hebben gestudeerd. Inmiddels is het event uitgegroeid tot een initiatief vóór en dóór ondernemers, met als kartrekkers de gemeente Maastricht en vertegenwoordigers vanuit de maakindustrie, de diensten- en de vrijetijdssector. De Maastricht Awards wordt mede mogelijk gemaakt door de bijdragen van hoofdpartner Rabobank Maastricht en Omstreken. Dit jaar waren er drie genomineerden: Goal 043, Innovatest en Vectioneer.

Jurylof

De kwaliteit van de nominaties wordt door de jury als indrukwekkend bestempeld. Geroemd worden de getoonde innovatiekracht, de passie voor het vak, het lef en de duidelijke toekomstvisie die uit hun daden spreekt. De genomineerden zijn stuk voor stuk trotse ambassadeurs van en voor Maastricht, aldus de jury, vanwege de aantrekkingskracht voor hooggekwalificeerde kenniswerkers. “We hebben Innovatest tot winnaar gekozen vanwege hun rol als wereldspeler in een niche markt, waarin ze de positie als marktleider hebben veroverd. Belangrijk is dat ze daarbij oog hebben voor design én voor duurzaamheid”, aldus juryvoorzitter Lou Nelissen.

‘Innovatest ontwerpt, ontwikkelt en produceert meetapparaten en de bijbehorende software die worden gebruikt voor het bepalen van de hardheid van metalen en kunststoffen. Deze onderneming, met vestigingen in Maastricht, Aken en Shanghai, is toeleverancier van technisch hoogwaardige en internationaal opererende bedrijven. Het bedrijf blinkt uit in de combinatie van design, state-of-the-art techniek, efficiënte productie en een globale marketing, waarbij ‘Hollywood-achtige presentaties de aandacht trekken. Innovatest is in 2008 gestart met vijf medewerkers en heeft inmiddels wereldwijd 130 mensen fulltime in dienst.

Studentenprijs

Innowastion heeft de Maastricht Student Entrepreneur Award gewonnen, met name vanwege de combinatie van denken, doen en doorpakken, aldus de jury. Met de ontwikkeling van Pieke-Broodbier is Innowastion de uitdaging aangegaan om met een duurzame missie te starten in een competitieve consumentenmarkt.

Waardig voorbeeld

Als winnaar van de Immens MVO-Award Maastricht-Heuvelland 2018 is Plus Starren uit de bus gekomen. Juryvoorzitter Ton Smeets kan zich volledig vinden in deze einduitslag: “Vooral vanwege de intrinsieke motivatie die deze ondernemer toont als hij vertelt over en laat zien hoe hij elke dag vorm geeft aan inclusiviteit. Een waardig voorbeeld voor alle ondernemers in Maastricht en Heuvelland!”

In beeld

De komende tijd zal ESZL via de wekelijkse nieuwsbrief inzoomen op genomineerde bedrijven en u meer vertellen over hun vernieuwende producten en diensten.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.maastrichtawards.nl Klik hier voor alle filmpjes.

(Foto’s: Jean-Pierre Geussens/Focuss22)