AREA 3D Lab vernieuwt tandheelkundige sector, onderwijs én arbeidsmarkt

By 29 juni 2018 Nieuws

3D-technologie is een disruptieve vernieuwing binnen de tandheelkundige wereld. Met behulp van deze technologie hoeven patiënten niet langer meer te ‘happen’ om een afdruk van hun gebit te laten maken, maar wordt er een driedimensionale scan gemaakt van het gebit. Vervolgens wordt deze scan omgezet in een accuraat model, dat vervolgens met duurzaam materiaal 3D-geprint wordt. Het AREA 3D Lab in Heerlen is nationaal koploper wat betreft de toepassing van deze technologie. Vanaf nu worden daar Limburgse studenten van het Arcus College getraind in de omgang met 3D-technologie.

AREA 3D Lab is een initiatief van Stichting The AREA Smart Technology (TAST). Het project werd, door middel van een financiële bijdrage, in de startfase aangejaagd door LED, de voorloper van de huidige economische samenwerking in Zuid-Limburg. Naast de steun en medewerking van LED en Arcus, kreeg het project ook de support van LIOF, Trail Centre, Atum 3D, Open Universiteit Nederland, Next Dent en TNO.

Niet meer mee kunnen komen

“Al een paar jaar geleden constateerde ik dat, als er niks zou gebeuren op het gebied van innovatie binnen de tandheelkundige sector, er banen zouden verdwijnen. Bovendien zou er geen kwalitatief hoogwaardige zorg meer kunnen worden aangeboden”, schetst Bert Rademacher van TAST, die zelf al veertig jaar actief is als tandarts. “3D-technologie is in opkomst en biedt ontzettend veel voordelen. De scans zijn heel nauwkeurig en de modellen worden geprint van topmaterialen die ook nog eens milieuvriendelijk zijn. Tandartspraktijken of tandtechnici die straks niet met deze technologie werken, zullen in de toekomst niet meer meekomen.”

Verbinding met onderwijs

Het is daarom belangrijk om mensen die met deze technologie moeten gaan werken, zoals tandartsen en tandartsassistenten, tijdig en goed opgeleid worden. Vandaar dat TAST de verbinding heeft gelegd met MBO-opleiding Arcus, waardoor tandartsassistenten-in-de-dop nu in de laboratoria van Tandtechniek Rogmans & De Wildt kunnen kennismaken met de mogelijkheden van 3D-technologie voor de tandheelkunde.

Duurzame en brede impact

Het project werd ondersteund door LED, omdat het niet alleen een innovatie betekent voor de bij het 3D Lab betrokken bedrijven – o.a. Trail Centre en Tandtechniek Rogmans & De Wildt – maar vooral omdat het een duurzame en brede impact heeft op de volledige tandheelkundige keten in Zuid-Limburg.

Perspectieven voor werkgelegenheid

“Als de sector gaat vernieuwen, moet het onderwijs daarin mee”, stelt projectleider Mark Liedekerken van TAST. “Via dit project krijgt een innovatie als 3D-technologie een plek binnen de opleiding van Arcus. Maar het belangrijkste is dat er nu jongeren worden opgeleid die met deze technologie kunnen omgaan. Dat biedt perspectieven voor de werkgelegenheid in de regio. Dit heeft LED goed gezien, toen zij steun gaven aan ons project. Zonder hun support zou dit project nooit geslaagd zijn.

Pionier

TAST is met het AREA 3D Lab koploper in Nederland. Nog nergens anders in ons land kunnen studenten in de praktijk ervaring opdoen met het werken met 3D-technologie. Het is de bedoeling dat er jaarlijks voor honderd studenten her-, bij en nieuwe scholing wordt georganiseerd.