In 2017 startte in Maastricht, met steun van ESZL, het Brightlands China Center MKB-project: een platform gericht op het creëren en versterken van zakelijke banden tussen China en Limburg. De focus van het project ligt op MKB-ondernemers in de Life Sciences & Health sector. Na bijna twee jaar maakt directeur Sunny Jiang een tussenbalans op en blikt ze samen met ons alvast vooruit naar wat er nog komen gaat op korte termijn: “We willen onze scope verbreden en meer waarde creëren voor de regio.”

Brightlands China Center faciliteert de relatie tussen Limburg en China. Dat doet het centrum door een platformfunctie te vervullen. Hiervoor werkt het samen met Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, Industriebank LIOF, Maastricht University, Maastricht UMC+, Zuyd University en meer organisaties. Brightlands China Center organiseert onder andere workshops en ‘matchmakingsessies’ tussen Limburgse en Chinese bedrijven, aangevuld met experts die ondernemers wegwijs kunnen maken in zowel de Limburgse als Chinese zakenwereld. Daarnaast laat het centrum onderzoek verrichten naar wederzijdse behoeftes op het gebied van kennis, innovaties, investeringen en nieuwe markten. Alles met het doel om Chinese bedrijven en organisaties toegang te bieden tot de Nederlandse/Europese markt en Limburgse partijen hun entree te laten maken in China.

“Inmiddels zijn er al zo’n 8 tot 10 Nederlandse bedrijven en organisaties dankzij onze steun actief in China of staan op het punt om dit te gaan doen”, zegt Sunny Jiang. “Zaken doen met China is echter een geduldig proces. Chinezen willen je eerst leren vertrouwen, voordat ze met je samen willen werken. Dat betekent dat je eerst moet investeren in de onderlinge relatie en niet meteen over business moet beginnen. Dat kost tijd, veel tijd. Maar als je eenmaal hun vertrouwen hebt, dan kun je samen snel stappen zetten.”

Gekke combinatie

Het lijkt op het eerste gezicht misschien een gekke combinatie: Het gigantische China, met meer dan 1 miljard inwoners, en het ‘kleine’ Limburg, een provincie met ‘slechts’ 1 miljoen bewoners. Maar de raakvlakken zijn er wel degelijk, benadrukt Jiang, en dat maakt zaken
doen met elkaar bijzonder interessant. “Zeker als het gaat om Life Sciences & Healthcare”, zegt ze. “Limburg heeft een vergrijzende bevolking, waardoor de behoefte aan zorg en aan oplossingen voor gezondheidsproblemen, alleen maar toeneemt. In China veroudert de bevolking echter ook razendsnel en dat op een veel grotere schaal. Door onderling kennis uit te wisselen over hoe je met zulke uitdagingen omgaat, maakt een relatie tussen China en Limburg kansrijk. Bovendien biedt China grote kansen voor ondernemers uit Limburg, alleen al vanwege de grootte van de markt.”

Geen land ter wereld…

Maar een sterke relatie tussen de wereldmacht en de Nederlandse provincie is niet alleen interessant vanwege de kennisuitwisseling en de afzetmarkt. “Er is geen land ter wereld dat zoveel over de grens investeert als China. Dat gaat niet om miljoenen, maar echt om miljarden”, legt Jiang uit. “Dat Limburg een kleine regio is of Nederland een klein land, speelt voor de Chinezen geen rol. Nederland presteert zakelijk gezien heel goed, zeker als het gaat om innovaties, en kan zich in de ogen van China daarom prima meten met bijvoorbeeld Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.” Brightlands China Center promoot Limburg als de regio waar drie landen bij elkaar komen: Nederland, Duitsland en België. “Die propositie slaat enorm aan in China. Ondanks dat het geen groot gebied is, wordt de internationale potentie wel degelijk herkend”, stelt Jiang.

De afgelopen jaren stonden vooral in het teken van het bouwen van het platform dat het Brightlands China Center nu is. “We hebben zoveel mogelijk resources, kennis en contacten op één plek samengebracht”, aldus Jiang. De vervolgstap? “Partijen verder helpen, daadwerkelijk richting de Chinese of de Nederlandse en Europese markt. We zijn nu een platform dat erkend en herkend wordt als de ‘go-to’ wat betreft zaken doen tussen China en Nederland. Nu moeten we de kansen die deze positie biedt, gaan verzilveren.”

Behalve Life Sciences and Health sector zal het centrum meer waarde creëren op de overige topsectoren in Limburg zoals Materials (Sittard-Geleen), Food (Venlo) en Smart Services (Heerlen) en de cross-overs daartussen. Deze grensgebieden zijn namelijk vooral van belang voor innovatie. Jiang: ‘’Samen met onze strategische partners gaan we de samenwerking de komende periode intensiveren.”

Meer weten?

Meer informatie over het Brightlands China Center vindt u hier.