De portefeuillehouders Economische Zaken van de gemeenten Meerssen, Eijsden-Margraten, Valkenburg aan de Geul, Vaals, Heerlen en Sittard-Geleen werden vorige week door burgemeester Annemarie Penn-Te Strake en wethouder Vivianne Heijnen ontvangen op het Maastrichtse stadhuis. Voordat het gezelschap genoot van een concert van André Rieu, even verderop, werd er gesproken over hoe de Zuid-Limburgse gemeenten elkaar kunnen versterken op economisch gebied. Ook gedeputeerde Joost van den Akker van de Provincie Limburg schoof aan.

Bouwen van netwerk

Voorafgaand aan het concert van Rieu op het Vrijthof, bespraken de bestuurders op informele wijze de gezamenlijke uitdagingen, o.a. op het gebied van het mkb, de arbeidsmarkt, toerisme, het vestigingsklimaat en innovatie. Insteek van het gesprek: hoe kunnen we elkaar helpen en versterken? “Een aantal wethouders – onder wie ikzelf – zijn nog nieuw, omdat de colleges pas recent gevormd zijn”, legt wethouder Claudia Bisschops (Economie, Toerisme & Financiën) van Valkenburg aan de Geul uit. “Daarom is het goed om via bijeenkomsten zoals deze, elkaar beter te leren kennen. Bovendien maken we zo een begin met het bouwen van een onderling netwerk.”

V.l.n.r.: Wethouders Kompier (Vaals), De Beer (Heerlen), Jacobs (Eijsden-Margraten) en Heijnen (Maastricht), gedeputeerde Van den Akker (Provincie Limburg), wethouders Bisschops (Valkenburg aan de Geul), Meekels (Sittard-Geleen) en Volders (Meerssen).


Aanvullende, gemeenschappelijke visie

De bestuurders sneden onder andere de uitdagingen op het gebied van toerisme aan. “De Heuvelland-gemeenten en Maastricht zijn allemaal met toerisme bezig. Een hoop zaken kunnen we op regionaal niveau met elkaar afstemmen, zodat we een aanvullende, gemeenschappelijke visie voor de regio kunnen ontwikkelen”, stelt Bisschops. “Dat zou ook een goed signaal zijn richting de Provincie, die positief staat tegenover zulke samenwerkingen.”