Met steun van ESZL maakt E-Motionlabs elektrisch fietsen slimmer

By 23 november 2018 Nieuws

Op de fiets Zuid-Limburg verkennen, zonder al te veel voorbereiding? Met behulp van digitale technologie, die u helpt om uw weg door de streek te vinden? Het kan dankzij KINGO: een ‘slimme’, elektrische fiets, waarmee u als toerist zorgeloos op verkenning kunt. Het Belgische E-Motionlabs (voorheen bekend als Click & Bike) zette met steun van ESZL deze innovatie op de markt. Nu is het tijd voor de volgende stap in de evolutie van het bedrijf. “We zijn veranderd van serviceverlener in een productaanbieder”, zegt projectleider Johan Vanswijgenhoven.

De ontwikkeling van een idee naar een nieuw product of nieuwe dienst, verloopt meestal niet vaak langs een rechte lijn. Nieuwe inzichten en feedback van de eerste gebruikers zorgen voor aanpassingen aan het oorspronkelijke concept en leiden soms zelfs tot een ander eindresultaat. Bij E-Motionlabs, gevestigd in het Belgisch-Limburgse Hoeselt, is dat niet anders. “Oorspronkelijk wilden we een volledige digitale service aanbieden, die de fietser kon aanwenden via een 10 inch-scherm op het stuur. Van routes tot informatie over de omgeving tot zelfs ondersteuning bij pech: Alles in één pakket”, legt Vanswijgenhoven uit.

Stoute schoenen

Maar het bleek niet gemakkelijk om een systeem te ontwikkelen, dat te gebruiken zou zijn op de fietsen van de uiteenlopende fabrikanten van e-bikes. “Zij hebben allemaal hun eigen systemen en technologie. Die zaken wilden ze daarom niet met ons delen, uit concurrentieoverwegingen.” Dus trokken de Belgen de stoute schoenen aan en ontwikkelden samen met een ‘white label’-fabrikant – een bedrijf dat fietsen maakt voor derden, maar niet zélf op de markt brengt – een eigen, slimme e-bike, mét ingebouwd digitaal systeem voor routing en extra informatie. De KINGO was geboren.

Samenwerking

KINGO was in eerste instantie bedoeld voor pensions en hotels, die zo hun gasten konden bedienen, wanneer zij in de omgeving wilden fietsen. Uiteindelijk bleek het eenvoudiger te zijn, vooral vanwege het onderhoud en het beheer, om de fietsen via een fietsverhuurbedrijf aan de man te brengen. E-Motionlabs werkt hiervoor o.a. samen met Cycle Center in Valkenburg aan de Geul. Dit bedrijf heeft de KINGO’s op verschillende locaties in Zuid-Limburg gestald; o.a. bij Rocca in Gulpen en Park Het Plateau in Brunssum. Reparaties en onderhoud worden door Cycle Center verricht. “Van een dienstverlener zijn we nu een productaanbieder geworden”, aldus Vanswijgenhoven

Enorme mogelijkheden

Volgens de projectleider is het noodzakelijk om als start-up constant te evolueren. Vandaar dat E-Motion Labs alweer werkt aan een nieuw product. “Na de introductie van KINGO hebben we gezien dat het digitale systeem dat wij hebben ontwikkeld voor op de fiets, ook op andere gebieden toepasbaar is.” Want steeds meer mensen bewegen zich graag ‘elektrisch’ voort, bijvoorbeeld op een e-bike of zelfs een e-scooter, constateert Vanswijgenhoven. “Grote bedrijven zoals Uber spelen hier al op in. De potentie is enorm, zeker als het gaat om woon-werkverkeer.”

Daarom komt E-Motionlabs binnenkort met my.bike: een digitaal systeem, gebaseerd op dat van de KINGO, waarmee bijvoorbeeld fietsverhuurders hun ‘fietsvloot’ van op afstand kunnen beheren. “Je kunt onder andere zien waar je fietsen zijn, hoeveel kilometer ze hebben afgelegd, wat de staat van de batterij is en of er al dan niet problemen met de motor zijn. Hierdoor heb je grip op jouw ‘vloot’, omdat je onderhoud en beheer goed kunt managen. Heel handig ook voor aanbieders van zogenaamde deelfietsen en deelauto’s, zoals de OV-fiets of de OV-auto.”

Meer informatie vindt u op: