Emma Werkt helpt mensen op vernieuwende wijze aan een baan

By 13 juli 2018 Nieuws

Bij Emma Footwear beseffen ze het als geen ander: Deze tijd vraagt om een vernieuwende aanpak voor arbeidsparticipatie. Vandaar dat de in veiligheidsschoenen gespecialiseerde producent in Kerkrade, met steun van ESZL, het project Emma Werkt is gestart. Hierin worden mensen met een forse afstand tot de arbeidsmarkt geholpen om aansluiting te vinden bij regulier werk.

De deelnemers aan Emma Werkt – zo’n 75, over twee jaar verspreid – verzorgen een deel van de productie- en logistieke lijn van de fabriek, die 400.000 paar veiligheidsschoenen per jaar produceert. Ze rijgen o.a. veters in de schoenen, leggen de zolen erin en pakken ze in. Werk dat nauw luistert, want er zijn bijvoorbeeld liefst twaalf verschillende soorten veters en schoenen die variëren van maat 35 tot maat 52. Zeker voor de nieuwe werknemers die via Emma Werkt aan de slag gaan, is het niet gemakkelijk. Het merendeel bestaat uit mensen die door een geestelijke of lichamelijke beperking weinig tot helemaal niet hebben gewerkt.

Vernieuwende aanpak

“De mensen die via het project hier komen werken, moeten meestal nog een hoop vaardigheden leren. Hoe ze zich moeten gedragen als werknemer, maar ook hoe ze hun werk goed moeten doen. Dit gaat natuurlijk niet zonder fouten”, vertelt Worms. “Door het productieproces op technisch gebied te optimaliseren, waarbij we worden ondersteund door logistiek dienstverlener ARCO, helpen we de nieuwe medewerkers. Zodat de schoenen die zij maken van de beste kwaliteit zijn, ondanks de belemmeringen die zij ervaren. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat ze vaardigheden leren en, als het echt goed gaat, dat ze kunnen beginnen met een mbo-vervolgopleiding. Hiervoor werken we samen met het Arcus College.”

Verbinding

Doel van het project is dat de deelnemers uiteindelijk een baan krijgen. Dat kan zijn bij Emma, maar ook elders in Zuid-Limburg. “We leiden nu mensen op voor productie- en logistieke processen in onze fabriek. Maar mensen kunnen straks ook uitstromen naar andere werkgevers in de regio. We hebben bijvoorbeeld ook al verbinding gelegd met het project beyond, waarin bedrijven uit de medisch-logistieke sector zich hebben verenigd.”

Eerste successen

De eerste successen van Emma Werkt, dat in februari van dit jaar officieel startte, zijn alvast geboekt. “Er hebben al twee mensen een contract gekregen”, zegt Worms trots. “Uiteindelijk hopen we zo’n 40 tot 50 mensen in een startpositie voor een baan te brengen.” Een stevige uitdaging, want van mensen zomaar ‘klaarstomen’ voor de arbeidsmarkt, is geen sprake. “Dit is maatwerk”, benadrukt de projectleider. “Iedere deelnemer is anders en vereist een eigen, persoonlijke benadering, om hem of haar aan het werk te krijgen.”

Flexibele regels

Met die wetenschap in het achterhoofd, is Worms helder over de gezamenlijke uitdagingen die er liggen, als het gaat om arbeidsparticipatie in Zuid-Limburg: “We moeten samen met overheid en onderwijs de arbeidskrapte aanpakken. Hierbij is het echter belangrijk om naar de huidige regelgeving te kijken: Niet iedereen kunnen we binnen de drie maanden die de regels voorschrijven, naar werk toe begeleiden. Juist omdat we maatwerk moeten leveren. Dat vind ik een aandachtspunt.”

Worms ziet steeds meer werkgevers in de regio die aan de slag gaan met het bevorderen van arbeidsparticipatie. “Dat is mooi om te zien. En het is hard nodig! Bedrijven schreeuwen om werknemers, terwijl er nog veel mensen langs de kant staan. Als er een tijd is om daar iets aan te doen, dan is het nú.”