Het eerste, werkende blockchainnetwerk in de medische sector in Europa komt uit Zuid-Limburg. Een enorme primeur voor Labchain uit Heerlen; een start-up die ervoor zorgt dat het uitwisselen van medische gegevens tussen ziekenhuizen gedigitaliseerd wordt en daardoor snel, veilig en goedkoop verloopt. Het Maastricht UMC+ en het Radboud UMC in Nijmegen zijn de eerste twee ziekenhuizen die meedoen. Een aanstaand partnership met Brightlands betekent dat Labchain op grotere schaal kan worden uitgerold. Een gesprek met bedenker en mede-oprichter Norbert Schmidt.

Iedere maand worden er honderden medische resultaten verzameld in het laboratorium van een ziekenhuis. Het verkrijgen van deze resultaten gebeurt meestal digitaal. Het verzenden van deze gegevens, bijvoorbeeld naar specialisten, huisartsen of andere medische centra, verloopt echter via de post. Het gebruik van papier is foutgevoelig, duur en langzaam. Bovendien kunnen papieren gemakkelijk zoek raken.

Labchain heeft op dit probleem een antwoord gevonden. “Op plek A staat een kastje dat digitaal én versleuteld gegevens verstuurt naar plek B”, legt Norbert Schmidt uit. Hij is samen met Steven Meex van MUMC+ co-founder van Labchain en is zelf eigenaar van het bedrijf DDQ. “Alleen de mensen van wie dat kastje is, hebben toegang tot deze gegevens. Er is bovendien geen centrale ‘tussenpersoon’, in de vorm van een cloud of een externe opslag. Via de blockchaintechnologie worden gegevens decentraal verzonden.”

Goedkoper, sneller en veiliger

Door het netwerk van Labchain te gebruiken, gaan de kosten voor gegevensverwerking omlaag en gaat het verzendproces vele malen sneller. Door de versleuteling is de privacy van gegevens verzekerd; een hot item vandaag de dag. “Zeker als in 2020 patiënten volgens de wet toegang moeten krijgen tot een elektronisch patiëntendossier”, stelt Schmidt. “Dan is het belangrijk dat jíj als patiënt kunt bepalen wie er toegang tot jouw medische informatie krijgt. Met onze kastjes kan dat.” Inmiddels heeft de landsadvocaat van de Nederlandse overheid toestemming gegeven voor de toepassing van Labchain en voldoet het netwerk aan de AVG-voorwaarden die de wet voorschrijft.

Opschalen

Dankzij een bescheiden subsidie heeft Labchain de eerste kastjes kunnen ontwikkelen, die nu in Nijmegen en Maastricht gebruikt worden. Momenteel zijn het medewerkers van laboratoria die gebruik maken van het netwerk; de gewenste toepassing voor patiënten is nog een stip op de horizon. Om het netwerk uit te breiden en meer ziekenhuizen de mogelijkheid te geven om met Labchain te werken, gaat de start-up nu opschalen. Hiervoor gaat het bedrijf een partnership aan met Brightlands.

Crossover

“Labchain wordt in feite een crossover tussen de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen en de Brightlands Maastricht Health Campus”, vertelt Schmidt. “Door de toekomstige participatie van Brightlands, wordt Labchain als bedrijf sterker en krijgt het een nóg betere uitstraling. Bovendien kunnen we ook meer kastjes gaan produceren en onze producten nationaal én internationaal in de markt zetten.” Begin 2019 wil Labchain op grotere schaal kastjes gaan inzetten. In Europa is Labchain in ieder geval een pionier. “Wij zijn de eersten die dit doen”, zegt Schmidt trots.