GooFra Optics uit Geleen heeft een spectrometer ontwikkeld waarmee het zeer nauwkeurig de samenstelling van (vloei)stoffen kan meten. Na jaren van onderzoek dat mede gesteund werd door ESZL, weet de spectrometer van GooFra tot op het allerkleinste detail de moleculen van een stof in beeld te brengen. Deze innovatie gaat zorgen voor een flinke tijds- en kostenbesparing in veel sectoren. Bovendien wordt een hoog kwaliteitslevel hierdoor gegarandeerd, zegt commercieel directeur John Gooren. “Om te weten hoe een stof is samengesteld, hoef je nu niet meer naar een laboratorium.”

Toegegeven: spectrometrie lijkt voor de leek lastige materie. Toch is het vrij eenvoudig. Een spectrometer laat licht vallen op een oppervlak, bijvoorbeeld water, een pil of een verpakking. Omdat iedere stof op microniveau uit allerlei bewegende moleculen bestaat, reageert het licht telkens anders. Een sensor vangt de gedragingen van die lichtstralen op. Uit de resultaten die gemeten worden, kun je vervolgens aflezen hoe een stof is samengesteld.

“Een spectrometer brengt eigenlijk haarscherp in beeld uit hoeveel moleculen een stof is opgebouwd. Maar dat is niet nieuw”, legt John Gooren uit. “Wij zijn nu echter in staat om zover te kunnen ‘inzoomen’, dat we het beeld van vrijwel iedere molecuul kunnen versterken. Hierdoor kunnen we zo nauwkeurig meten, zodat wat eerst als ‘ruis’ werd gezien, nu plots haarscherp in beeld komt.”

Verschillende toepassingen

Deze technologie kan in veel sectoren worden toegepast, zoals in de chemie, medische zorg en de farmaceutische industrie. Voor onderzoek voor toepassingen binnen de voedselproductie, kregen John Gooren en zijn compagnon Peter Franssen steun van ESZL en werkten ze samen met onder andere Flanders Food en de Universiteit van Leuven. Dit onderzoek is nu bijna afgerond. Eén van de toepassingen die in het verlengde van dit onderzoek naar voren is gekomen, is bedoeld voor de zuivelverwerkingsindustrie.

“Kaas moet, voordat het gesneden en verpakt wordt voor verkoop in de winkel, altijd een periode in een doorzichtige folie rijpen”, vertelt John Gooren. “Bij het machinaal verwijderen van deze folie, blijven er vaak resten plastic achter. Deze worden nu nog aan de lopende band door een medewerker met het blote oog gespot. Dat kost veel tijd en geld en toch blijft er nog vaak wat achter. Door onze spectrometers in te zetten, kunnen achtergebleven folieresten direct ontdekt worden.”

Meerwaarde door maatwerk

Efficiënt én beter voor de kwaliteit van het eindproduct dus. En daar schuilt ook de meerwaarde van de spectrometers van GooFra. “Wij bouwen op maat gemaakte meters die helpen om een specifiek probleem op te lossen”, stelt Gooren. “Geen massaproductie, maar op de klant toegesneden oplossingen.” Bijvoorbeeld voor een bedrijf, dat waterzuiveringsinstallaties bouwt voor aardappelverwerkers. “Door onze spectrometers in te zetten, kan het water straks al tijdens het zuiveren gecheckt worden op de aanwezigheid van bacteriën die voor ziektes zorgen, zoals E.coli en Listeria.”

En dat zal een verbetering zijn ten opzichte van hoe het nu gaat. “Als er nu bacteriën in het water zitten, wordt dat eigenlijk pas ontdekt als het al te laat is”, zegt John Gooren. “Dan wordt er een watersample naar een laboratorium gebracht, alwaar er dan pas gekeken wordt wat er nu precies in zit en waar het vandaan komt. Dat kan natuurlijk veel eerder, sneller én beter.”

Uniek

Deze maatwerk-oplossingen op spectrometrie-gebied zijn uniek in Nederland en kennen wereldwijd eveneens weinig weerklank. “De meeste fabrikanten richten zich op massaproductie, maar niet – zoals wij – op maatwerk. Laat staan dat ze dat doen met apparatuur die op zo’n gedetailleerd niveau werkt, als onze meters.”

GooFra bestaat sinds 2014. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf vooral onderzoek gedaan en, mede met steun van ESZL, LIOF, LBDF en de Provincie Limburg, de technologie achter de spectrometers kunnen verbeteren en verfijnen. Eind dit jaar, uiterlijk begin 2019, gaat het bedrijf eindelijk de markt op met de eerder genoemde toepassing voor de zuivelindustrie. “Voor welk bedrijf we dat gaan doen, kunnen we uit strategische overwegingen nog niet zeggen. Maar in deze sector is deze toepassing een enorme innovatie”, zegt John Gooren trots.