Skip to main content
Nieuws

IMK Business Talk in Maastricht: voorzichtig optimistisch naar toekomst kijken

By 18 juni 2021No Comments

Onlangs vond in De Ruimte in Maastricht het webinar ‘Pech en perspectief in tijden van corona’ plaats. Deze ‘business talk’ werd georganiseerd door het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK), in samenwerking met de SNS Bank, de gemeente Maastricht en ESZL. Ondernemers en bestuurders blikten terug op het verloop van de crisis en keken vooruit naar de tijd die komen gaat. Met voorzichtig optimisme, zo bleek.

De Ruimte is een ontmoetingsplek, opgezet door SNS Bank, waar ondernemers kunnen leren van en geïnspireerd raken over allerlei thema’s die met geldzaken te maken hebben. Een plek waar jeals ondernemer binnenwandelt voor een inspirerend gesprek, een workshop of ‘gewoon’ een lekkere kop koffie.

Presentator Jörgen Raymann sprak tijdens het deels fysieke, deels digitale event onder andere met wethouder Vivianne Heijnen van de gemeente Maastricht en programmamanager Dorothé van de Bosch (ESZL). Centrale vraag in dit gesprek was: hoe ziet het perspectief voor ondernemers in de regio eruit, nu de coronapandemie zich naar het vermoedelijke einde sleept.

Inventiviteit

Wethouder Heijnen is “voorzichtig positief” over de nabije toekomst, zo stelt ze. “Maar ik juich nog niet te vroeg. Ondernemers hebben het ontzettend zwaar gehad. Maar ik zie veel bedrijven die er alles aan gedaan hebben om er toch iets van te maken. En die er ook nog steeds zijn, ondanks alles.”

De bestuurder prijst de inventiviteit die veel ondernemers tijdens de crisis aan de dag legden. “Ondernemers in de horeca bijvoorbeeld, die maaltijdboxen samenstelden, sterrenzaken waar je gerechten kon bestellen, retailers die de meer aandacht gaven aan hun webverkoop, waar ze voorheen minder tijd voor hadden. En dat allemaal in een heel kort tijdsbestek.”

Anders kijken

Zorgen zijn er bij ondernemers over uitstel van betalingen, zoals belasting en huur, stelt Heijnen vast. “De vraag is hier welke ruimte ze zullen krijgen van partijen zoals de belastingdienst om dingen terug te betalen.” De gemeente Maastricht kijkt intussen naar de mogelijkheden om anders om te gaan met het wonen boven winkels. “De afgelopen jaren was het nog zo dat vierkante meters voor winkelruimte voordeliger zijn voor eigenaren van winkelpanden, dan het aanleggen van een opgang naar woonruimte op de bovenverdieping. Nu zijn er eigenaren die erover nadenken om hier toch anders naar te kijken”, legt Heijnen uit. “Zeker voor kleinere ondernemers zou het fijn zijn als er weer geleefd wordt boven de winkels, zodat ook de huren voor zo’n bedrijf omlaag zullen gaan.”

Samenwerking

Dorothé van den Bosch van ESZL sprak over de ondernemersenquête die een tijd geleden door ondernemers uit heel Zuid-Limburg werd ingevuld. Uit dit onderzoek blijkt o.a. dat er behoefte is aan steun in de regio, naast de landelijke steunmaatregelen. “Help mij om aanvragen in te dienen, en dergelijke vragen”, vertelt Van den Bosch. “Maar ook: hoe groei ik richting naar een duurzame bedrijfsvoering en nieuwe verdienmodellen.” En er was nog een belangrijk punt, benadrukt Van den Bosch: “Samenwerking tussen ondernemers. Niet alleen in de uitwisseling van waar je mee bezig bent, maar ook het samen vinden van nieuwe verdienmodellen.”

Pragmatisch en laagdrempelig

Een luisterend oor bieden en een laagdrempelige aanpak, blijven dan ook essentieel als basis in het helpen van ondernemers, vindt van den Bosch. Daarnaast kunnen ondernemers uit heel Zuid-Limburg terecht bij ESZL voor een heel pakket aan programma’s die hen kunnen helpen. “Zoals de ondernemerssessies, waar experts aan de slag gaan met vragen en behoeften van ondernemers, om hen direct en op een hele pragmatische manier te kunnen ondersteunen en begeleiden”, legt de programmamanager uit. De afgelopen maanden hebben we dit al op Zuid-Limburgse schaal gedaan, maar we hebben nu ook gemerkt dat er een grote behoefte staat om dit ook vooral lokaal in te vliegen. Om het nog beter te laten werken.” 

Andere programma’s van ESZL in dit kader zijn KOERS, het Kickstartfonds en het Startfeefonds. Ga naar de website van ESZL voor meer informatie. De opgenomen livestream van de IMK Business Talk is hier terug te kijken.