Nu doorpakken: Geef u op voor regiobijeenkomsten ESZL

By 16 november 2018 Nieuws

Economische Samenwerking Zuid-Limburg is de breed samengestelde overlegtafel om tot een gezamenlijke aanpak te komen voor uitdagingen op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt, het stimuleren van het MKB en het vestigingsklimaat. Wat gaan we doen, hoe pakken we het aan en wie doet wat? Die vragen komen aan de orde tijdens twee regiobijeenkomsten, op 27 november (Sittard) en 3 december (Heerlen), gericht op raadsleden en vertegenwoordigers van het onderwijs en het bedrijfsleven. We vroegen wethouders Martin de Beer (Heerlen) en Gerry Jacobs (Eijsden-Margraten) om alvast een schot voor de boeg te lossen.

Wethouder Martin de Beer zet duidelijk de kern neer van de regiobijeenkomsten: “We willen niet alleen iets vertellen en inspireren, maar vooral ook luisteren naar de ideeën die er leven en vervolgens met die ideeën aan de slag gaan.” De raadsleden en partners uit het bedrijfsleven en het onderwijs zijn hierbij cruciaal, onderstreept de wethouder. “Er zijn drie programmalijnen waarlangs de uitdagingen op het gebied van arbeidsmarkt en onderwijs, van het MKB en het vestigingsklimaat, zullen worden uitgewerkt. Die programma’s kunnen we als gemeenten niet alleen invullen. Daar hebben we ook andere partijen nodig, die hier ook de schouders onder willen zetten. Hun input, ideeën en uiteindelijk betrokkenheid zijn van groot belang.”

Gezamenlijke opgave

De regiobijeenkomsten brengen raadsleden uit alle Zuid-Limburgse gemeenten samen met vertegenwoordigers uit het onderwijs en bedrijfsleven. En dat is goed, want de regionale economie is een gezamenlijke opgave, benadrukt De Beer. “Kijk maar eens naar de factsheets die recent zijn uitgegeven. Daarin zie je terug dat veel Zuid-Limburgers buiten hun eigen gemeente werken. Maar liefst 77 procent! Daarin zie je onze onderlinge afhankelijkheid. De economie overstijgt de eigen gemeente- én zelfs landsgrenzen.”

Goede afspraken maken

Dat laatste beaamt ook wethouder Gerry Jacobs (Eijsden-Margraten). “Zuid-Limburg heeft een unieke ligging, middenin de Euregio. Dat biedt enorme kansen voor onze economie.” Een ander belangrijk onderdeel van die economie, is de kracht van het landschap, vindt de wethouder: “Vaak wordt er, als het om economie gaat, gesproken over de grote steden in de regio; de Tripool tussen Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen. Maar daartussen ligt het Groene Hart; het Heuvelland, dat een grote rol speelt in de aantrekkingskracht en verblijfsklimaat van Zuid-Limburg.”

Maar de kracht van het landschap en bijvoorbeeld agrarische activiteiten gaan niet altijd hand in hand. Terwijl beiden wél belangrijk zijn voor de Zuid-Limburgse economie. “Daarom moeten we op zoek gaan naar een goed evenwicht, door gerichte afspraken te maken en de samenwerking met elkaar op te zoeken”, zegt Jacobs. “Want ook dit is een onderwerp dat in meerdere Zuid-Limburgse gemeenten speelt.”

Zo kunt u zich aanmelden

Geïnteresseerd om een van de twee regiobijeenkomsten bij te wonen? U bent welkom op de bijeenkomst in uw eigen regio, maar vanzelfsprekend ook op de andere locatie. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 27 november in het kantoor van Rabobank Westelijke Mijnstreek, Bergerweg 49, Sittard. De tweede wordt gehouden op 3 december, in Carbon 6, Kloosterweg 1, Heerlen. Beide avonden starten om 19.00 uur en duren tot 21.00 uur. Na afloop is er telkens een borrel. Aanmelden is mogelijk via www.eszl.nl/agenda/