De vraag van Zuid-Limburgse werkgevers naar nieuw personeel neemt nog steeds toe. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar mensen die aan de kant van de arbeidsmarkt staan, maar ook naar jongeren, die na hun opleiding een baan gaan zoeken. Meet The Youngsters brengt jongeren en werkgevers daarom dichter bij elkaar. Werkgevers plukken hier al de eerste vruchten van. “We hebben bij jongeren een heel ander beeld van onze organisatie kunnen neerzetten.”

Naast het aanbieden van een online carrièreplatform – een ‘Linkedin voor young professionals, studenten en alumni’ – organiseert Meet The Youngsters kennismakingsbezoeken bij bedrijven (de ‘Tour de Limburg’), ‘College Tour-achtige’ themabijeenkomsten én is het de initiatiefnemer van de verkiezing De Aantrekkelijkste Werkgever van Limburg. “Wij brengen werkgevers in contact met potentiële werknemers en laten jongeren kennismaken met de vele bedrijven die in Limburg gevestigd zijn”, legt Jos Meessen, Chief Connection Officer van Meet The Youngsters, uit. Het initiatief startte ooit met o.a. een eenmalige bijdrage door LED, de voorloper van ESZL. De arbeidsmarkt is voor ESZL één van de speerpunten in de ontwikkeling van de Zuid-Limburgse economie.

Kennis maken

Eén van de bedrijven die samenwerkt met Meet The Youngsters, is zorgorganisatie MeanderGroep uit Landgraaf, tevens verkozen tot de Aantrekkelijkste Werkgever van Limburg 2017/2018. Een grote groep hbo-studenten maakte in het kader van de ‘Tour de Limburg’ bij Meander kennis met ‘werken in de wijk’. Zo leerden de studenten meer over het werk van wijkverpleegkundige, bijvoorbeeld als spin het in web in de wijk. Doel van het bezoek was de studenten beter leren kennen en hen enthousiasmeren voor de zorgsector.

Nieuw beeld

“De thuis-en verpleegzorg heeft voor veel jongeren nog een oubollig imago. Maar Meander is juist een organisatie waar je juist veel vrijheid hebt, waar met nieuwe technologie gewerkt wordt en waar je jezelf heel goed kunt ontwikkelen en kunt groeien als persoon”, vertelt Paulette van Lierop, manager Zorgbemiddeling en Coördinator Marketing en Communicatie bij Meander. “Nadat de studenten bij ons op bezoek waren geweest, reageerden veel van hen dan ook erg positief. Ze hadden door het bezoek een heel ander beeld van onze organisatie én van de zorg gekregen.”

Krachten voor de toekomst

Net als veel andere organisaties, zoekt Meander naar gezonde balans tussen jong en oud binnen haar personeelsbestand. “Bovendien is de gemiddelde leeftijd van ons personeelsbestand redelijk hoog, dus straks zullen we nieuwe krachten hard nodig hebben.” Uiteindelijk hebben door het bezoek verschillende studenten een bijbaan gevonden bij Meander; potentiële arbeidskrachten voor de nabije toekomst.

Ook voor kleine bedrijven

Niet alleen grote organisaties, zoals Meander, maken gebruik van Meet The Youngsters. In het netwerk op het online platform – de hoofdactiviteit van Meet The Youngsters – bevinden zich ook veel MKB-bedrijven. Op het platform kunnen studenten en young professionals en werkgevers een profiel aanmaken, waarin ze hun interesses aangeven. Op basis hiervan ontstaan er matches. Inmiddels zijn er al meer dan 4.000 profielen aangemaakt. “Dit zijn mensen uit heel Limburg”, benadrukt Jos Meessen. “Langzaam breiden we ook uit naar Brabant en binnenkort zullen we tevens de stap naar België maken.”

Langdurige verbindingen

Door jongeren en organisaties bij elkaar brengen, zet Meet The Youngsters in op het behoud van talent voor de regio. “Het gaat niet alleen om het tekort aan arbeidskrachten, maar ook om de vraag hoe je kunt voorkomen dat jongeren wegtrekken doordat ze een gebrek aan kennis over de kansen in de regio hebben”, stelt Meessen. Het leggen van langdurige verbindingen, zodat jongeren al vroeg weten wat er te koop is in onze provincie, is volgens Meessen het antwoord: “Vooral MKB’ers zouden verder moeten denken dan de korte termijn. Kom niet pas in actie op het moment dat je iemand nodig hebt om een vacature in te vullen. Eigenlijk zouden jongeren al vóór hun studiekeuze – dus nog op de middelbare school – voor het eerst met werkgevers in contact moeten komen. Meet The Youngsters voert dan ook al de eerste gesprekken met het voortgezet onderwijs.”