De tijd zal het leren, maar als het aan Rudi Stans van Lajcon Metaalwerken ligt, wordt Geleen het startpunt van een revolutie in de maakindustrie. De ondernemer (39) gaat onder de naam NOVUS binnenkort de eerste 3D-geprinte industriële toepassing produceren, die daadwerkelijk in een gebouw gebruikt zal worden. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Stans samen met tal van partners uit de regio en wordt hij gesteund door ESZL. “Heel bijzonder om samen aan deze wereldprimeur te mogen werken.”

In het Belgisch-Limburgse Hasselt moet het allemaal gaan gebeuren. Daar mag hij de balkons en het hekwerk printen voor een luxe appartementencomplex in het hart van de stad. Afgelopen vrijdag is Stans begonnen met een testmodel; binnenkort volgt het echte werk. “Na ruim twee jaar onderzoek en ontwikkeling heb ik nu een robot die 3D-metaalconstructies kan printen”, legt hij uit. “Hiermee ga ik nu een balkon printen, dat daadwerkelijk bevestigd gaat worden aan een gebouw. Natuurlijk zijn er al eens onderdelen voor gebouwen 3D-geprint. Maar nog nooit zijn ze ‘in het echt’ toegepast. Daarom is dit een primeur.”

Samenwerking

Met NOVUS werkt Stans samen met diverse partijen, waaronder Habenu-van de Kreeke, Palte en Mamu Architects. “We hebben een groep mensen verzameld die het idee om 3D-geprinte constructies toe te gaan passen, werkelijkheid laten worden. Het is mooi om samen aan een dergelijke innovatie te mogen werken. Ik geniet ervan om kennis, ervaring en ideeën met elkaar te delen. Heel bijzonder.”

Van ESZL ontvangt Stans een voucher van 10.000 euro, waarmee hij samen met de betrokken partners het productieproces vanaf nu verder kan optimaliseren. “Dit is de eerste keer dat we dit doen. Dus we gaan meteen kijken hoe we dingen beter kunnen doen. Finetuning is enorm belangrijk. Dankzij de bijdrage van ESZL kunnen we kennis over dit proces borgen en deze manier van werken uitwerken tot een op zichzelf staand product.”

Minder vrachtwagens

Stans is al ruim 15 jaar actief in de staalbouw. Toen hij enkele jaren geleden de gevolgen ervoer van de economische crisis, zette hem dat aan het denken. “Ik ging op zoek naar nieuwe, innovatieve methodes en verdienmodellen”, vertelt Stans. “Omdat ik vond dat de staalbouw aan innovatie toe was. Met name in de manier van produceren heeft er door de decennia heen weinig echte vernieuwing plaatsgevonden. Door 3D-printen zijn er straks minder mensen nodig om een constructie te maken, wordt productie duurzamer en de voorbereidingstijd veel korter. We hoeven immers geen grote staalplaten in te kopen en tot hier laten brengen. Dat zorgt voor minder kosten én minder vervuiling. De vrachtwagens met materialen hoeven dan niet meer te rijden.”

Grote kansen

De Geleense ondernemer ziet grote mogelijkheden voor het 3D-printen van metaalconstructies. “En dan met name voor de wat kleinere en de meer bijzondere constructies. De balkons in Hasselt hebben bijvoorbeeld een Gaudi-achtig uiterlijk, met veel rondingen”, schetst Stans. “Je zult een traditionele staalplaat nooit zo kunnen bewerken dat je die vormen erin krijgt. Met 3D-printing lukt dat wél.”

De ambities van Stans zijn dan ook groot. “Ik zie NOVUS straks als koploper in de nieuwe maakindustrie. Dit productieproces, inclusief de techniek en apparatuur, wil ik via NOVUS wegzetten naar de markt.” Dat hij dit samen met enkele regionale partijen gaat doen, maakt hem alleen maar nog trotser: “Samen zetten we Limburg op de kaart als een innovatieve regio, van waaruit een impuls wordt gegeven aan de maakindustrie. En waar ook nog een grensoverschrijdend gewerkt wordt. Dat is toch fantastisch?”

Wilt u meer weten over de MKB-vouchers van ESZL? Neem dan contact op met Dorothe van den Bosch, programmamanager MKB: dorothe.vandenbosch@eszl.nl.