De afgelopen twee jaar deed VVV Zuid-Limburg, met steun van ESZL en van de Provincie Limburg, onderzoek naar de mogelijkheden om tot een nieuw Zuid-Limburgs wandelnetwerk te komen. Het Knopen Lopen-netwerk dient het huidige ‘gekleurde paaltjes-systeem’ te vervangen. Onlangs werd het eerste bordje voor dit wandelnetwerk overhandigd aan een delegatie van Zuid-Limburgse bestuurders, bestaande uit Mirjam Clermonts-Janssen (burgemeester Meerssen), Richard de Boer (burgemeester Simpelveld), Luc Volders (wethouder Meerssen) en Jean-Paul Kompier (wethouder Vaals) én gedeputeerde Eric Geurts (Provincie Limburg).

Het huidige netwerk is na ongeveer 40 jaar trouwe dienst sterk verouderd en toe aan een grondige renovatie. Het Knopen Lopen-wandelnetwerk zal alle wandelroutes van Zuid-Limburg met elkaar verbinden en aansluiten op routes in de rest van Limburg. De aanleg van het nieuwe wandelnetwerk past perfect in de doelstelling van regionale Zuid-Limburgse samenwerking. Het brengt in de toekomst – naast kwalitatieve zekerheid over veiligheid, kwaliteit en beleving van de wandelroutes – immers weer nieuwe economische kansen met zich mee. Het Knopen Lopen-systeem is ideaal om toeristische spreiding te creëren en zo heel Zuid-Limburg te ontsluiten voor wandelaars.

Wandelen staat op nummer 1 als dagactiviteit van de toerist in Zuid-Limburg. Wethouder Jean-Paul Kompier (Vaals): “Wandelen is een duurzame vorm van toerisme die nu en in de toekomst zeer sterk verbonden is met de regio. Daarnaast worden de Zuid-Limburgse natuurgebieden ook nog eens voor een groot deel door de eigen inwoners bezocht. Een goed netwerk is dus essentieel.”

Op dit moment is Zuid-Limburg één van de laatste grote toeristische regio’s in Nederland (en België) waar het ‘Knopen Lopen’ nog niet is geïmplementeerd. De voordelen zijn groot, zeker ook op economisch en internationaal vlak. Zo kunnen er grensoverschrijdende connecties met de routestructuren naar Echt-Susteren, Noord- en Midden-Limburg, Aken en de Voerstreek gemaakt worden. Bovendien biedt het ondernemers de kans om eenvoudig arrangementen aan te bieden.