Dit programma maakt 3D-printen toegankelijk voor MKB’ers uit heel Zuid-Limburg

‘Wat voegt 3D-printen toe aan uw bedrijf?’ 3D Printing Maastricht/Zuid-Limburg helpt bedrijven met het beantwoorden van die vraag. Met steun van o.a. Limburg Economic Development (de voorganger van de Economische Samenwerking Zuid-Limburg), werd een speciaal traject voor MKB’ers ontwikkeld.

Hierin werden zij ondersteund bij het integreren van 3D-printen in hun bedrijfsprocessen en productontwikkeling en bij het commercieel vermarkten hiervan. Voor deelnemende ondernemers een unieke kans om daadwerkelijk met deze innovatieve technologie te gaan werken.

Concreet aan de slag

In 2017 startten 10 bedrijven, met name uit de maak- en creatieve industrie én de Health & Care-sector, aan een business development-programma, met focus op 3D-printen. Dit traject begon met zogenaamde inspiratie- en kennissessies. Want de behoefte aan kennis over 3D-printen is groot. “Uit gesprekken met ondernemers bleek dat er veel nieuwsgierigheid bestaat naar de mogelijkheden van 3D-printen”, vertelt projectleider Noël Daemen. “Wat is 3D-printen precies? Wat zijn de kansen? Wat kan ik als ondernemer hiermee? Met die vragen zijn we concreet aan de slag gegaan.”

Vertaling naar praktijk

Het programma van 3D Printing Maastricht/Zuid-Limburg voorzag allereerst in kennisopbouw, maar daarna vooral in de vertaling naar de praktijk. Een bewuste keuze. “MKB-bedrijven zijn op zoek naar innovatie die ze direct kunnen toepassen”, legt Noël Daemen uit. “Niet over 3 jaar, maar nú. Dat is de belangrijkste les die we door dit project hebben geleerd.”

De kansen van 3D-printen voor MKB’ers zijn groot, vindt Daemen. “Denk bijvoorbeeld aan nieuwe producten, onderdelen, prototyping, tooling of het efficiënt maken van het productieproces. De mogelijkheden zijn heel uitgebreid. Niet alleen voor grote bedrijven, maar zeker ook voor kleinere ondernemers, bij uitstek in de maakindustrie, creatieve sector of in de Health & Care.”

Eerste successen

3D Printing Maastricht/Zuid-Limburg werkte, buiten LED, ook samen met de Service Science Factory, Cartesio 3D printers, Etoile Maastricht en de gemeente Maastricht. Het project is onlangs met goed gevolg afgerond. De eerste successen hebben Daemen en zijn team al mogen vieren: De startup Shap3D Up is uit het project voortgekomen. Dit nieuwe bedrijf gaat op korte termijn, met behulp van 3D-printtechnologie, borstprotheses ontwikkelen. Shap3D Up doet mee aan een incubatieprogramma van de Brightlands Innovation Factory, op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Voor een onderzoek naar 3D-scannen en 3D-printen zijn ze wederom terecht gekomen bij 3D Maastricht, financieel ondersteund door LimburgMakers.

Nieuwe ronde

Naast het vergroten van de kennis over 3D-printen en het in de praktijk toepassen van deze technologie,  heeft 3D Printing Maastricht/Zuid-Limburg de mogelijkheden onderzocht om te komen tot een 3D-print-‘ecosysteem’ van ondernemers uit de regio. Het resultaat hiervan is dat LIOF in samenwerking met de Brightlands Chemelot Campus  een tweede traject workshops georganiseerd heeft. Met ook hier inhoudelijke ondersteuning van regionale partijen met 3D-expertise.

“Bovendien starten we binnenkort weer met een nieuwe ronde, waarin we ons business development-programma wederom openstellen voor MKB’ers die geïnteresseerd zijn in 3D-printen”, vertelt Noël Daemen. “Wil je meer weten over 3D-printen? Doe dan mee!”

Belangstellende bedrijven kunnen zich aanmelden via info@3dmaastricht.com.