Discrete monitoring en diagnostiek via intelligent textiel

Applied Biomedical Systems (ABS) werkt aan slim textiel dat kan worden gebruikt om een matras te maken die patiënten in bed op een discrete manier bewaakt en diagnostische informatie verzamelt. Met minimale belasting voor de patiënt en de zorgverlener. “Het concept is niet nieuw,” zegt Nele Valkeneers van ABS. “De huidige generatie ‘smart textiles’ is echter foutgevoelig en de productie ervan is arbeidsintensief.

De kracht van ABS’ slimme stof is nu juist dat een fabriek die gewone matrassen maakt nu eenvoudig een slimme matras kan maken zonder grote aanpassingen aan het productieproces”. Slim textiel registreert of de patiënt zich wel of niet in bed bevindt, of en hoeveel de patiënt beweegt en meet ademhaling en andere lichaamswaarden. Routinehandelingen en nachtbewaking worden zo een stuk gemakkelijker voor het verplegend personeel in de thuis- en intramurale zorg. Nele Valkeneers, Business Development Support bij ABS, legt uit. “De bevolking vergrijst, de vraag naar zorg neemt toe en de gezondheidsuitgaven stijgen. Nu al nemen mensen van 60 jaar en ouder 55% van de zorguitgaven voor hun rekening. Dat aandeel zal alleen maar groter worden. Slimme diagnostiek kan bijdragen aan verbetering van de efficiëntie en het terugdringen van de kosten.”

Opschaling

ABS directeur Richard Houben startte met steun van LED het TEXSENS-project waarin deze innovatie verder wordt vormgegeven. “In het project werken drie partners samen, elk vanuit hun eigen expertise. ABS richt zich op ontwikkeling van elektronica en software voor de draadloze sensortransponders, evenals de uitleesunit voor aansturing en uitlezen van de sensoren. EE Labels in Heeze is een innovatieve weverij met ervaring om geleidende draden (b.v. antennes) in het textiel te weven. Innofa in Tilburg verwerkt dit vervolgens in de drager, het doek dat om de matras komt.” Het bijzondere aan deze innovatie is dat de sensoren werken zonder batterij en draadloos kunnen worden uitgelezen. Daarmee voldoet de matras aan de eisen die worden gesteld aan wasbaarheid, temperatuur- en vochtbestendigheid. Bovendien is de productie ervan relatief eenvoudig. Met steun van LED wordt het project opgeschaald naar vooralsnog tien matrassen die in Limburgse zorginstellingen worden getest. Applied Biomedical Systems is een innovatief bedrijf dat medische producten ontwikkelt voor diagnostiek in de zorg. ABS heeft ervaring in het ontwikkelen en vermarkten van laagdrempelige diagnostische apparaten zoals de MyDiagnostick.