Startup bootcamp Smart Materials

Bright minds op Brightlands Chemelot Campus

Vanuit de hele wereld kwamen de 20 beste start-up bedrijven in smart materials naar de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Hier presenteerden ze hun baanbrekende ideeën aan experts in verschillende disciplines en potentiële investeerders. Elf bedrijven werden geselecteerd. Zij starten op 13 april met de business accelerator Smart Materials. Hiermee brengen ze hun technologie binnen 3 maanden naar business.

Van 3 jaar naar 3 maanden

Smart materials zijn duurzame materialen die een positief effect hebben op gezondheid, levensstijl en milieu. Anique Soetermeer, Managing Director van de Accelerator: “De Startupbootcamp Smart Materials is de eerste business accelerator op dit gebied. De 20 start-ups hebben stuk voor stuk een baanbrekend idee. Wij helpen de elf beste om hun innovatie binnen drie maanden om te zetten in een succesvol bedrijf. Hier bereiken ze in drie maanden waar ze normaal drie jaar voor nodig zouden hebben.”

150 mentoren

Anique Soetermeer: “De kracht van het programma zit ‘m in de expertise van 150 mentoren die hun kennis, kunde en netwerk gratis ter beschikking stellen. Elk deelnemend team ontvangt bovendien € 15.000,- en zes maanden kantoorruimte op de Brightlands Chemelot Campus. Het programma maakt gebruik van de kennis en faciliteiten van de campus en biedt de volledige bedrijfsketen: R&D, pilotplants en productiefaciliteiten. Met meer dan 100 bedrijven, klanten, leveranciers en partners op 5 minuten loopafstand, is dit dé plek voor smart materials start-ups. Hier hebben ze echt de kans te versnellen.”

Groeimotor

“De Brightlands Chemelot Campus heeft de ambitie uit te groeien tot de groeimotor voor deze regio. Het aantrekken van nieuwe bedrijven, het laten groeien van bestaande bedrijven én het creëren van nieuwe start-ups zijn daarbij essentieel,” zegt Bert Kip, CEO van de Campus. “De startupbootcamp Smart Materials brengt ons in verbinding met de meest veelbelovende start-ups die hier verbinding zullen maken met de campus community. Dat betekent nieuwe dynamiek, ondernemerschap, inspiratie en hopelijk op termijn ook nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid.”

 

NovioPonics

Een van de deelnemers is NovioPonics. Linde Zhoe, CEO: “NovioPonics heeft een polymeer ontwikkeld waarmee een duurzame pesticidedrager in de vorm van een hydrogel geproduceerd kan worden. Omdat de werking effectiever is, kunnen pesticidedoseringen met minimaal 50% worden verlaagd. De hydrogel bespaart bovendien water en is beter voor gezondheid en milieu. De startupbootcamp is intensief, maar heel leerzaam. We geloven dat we zo onze naamsbekendheid kunnen vergroten en de business versnellen. We zijn blij dat we mogen meedoen.”

Partners

De startupbootcamp High Tech in Eindhoven stond model voor deze accelerator. Het initiatief wordt ondersteund door partners in het bedrijfsleven, overheid en instituten en door Chemelot Ventures. LED levert een financiële bijdrage.