Zuidoost Nederland Protonen Therapie Centrum (ZON-PTC)

In Maastricht komt een van de vier centra voor protonentherapie. In het Zuidoost-Nederland Protonen Therapie Centrum (ZON-PTC) kunnen –  vanaf eind 2018 – 400 patiënten terecht voor behandeling. De behandeling wordt door verzekeraars vergoed.

Protonentherapie is een vorm van bestraling die veel gerichter is dan de huidige bestraling. Bij de behandeling wordt gewerkt met geladen deeltjes (protonen) die vrijwel de gehele energie precies op de juiste plaats in de tumor afgegeven. Het omliggend weefsel wordt minder blootgesteld aan straling en de straling in de tumor is veel hoger. Met als positieve resultaten: minder bijwerkingen, hogere lokale controle van de tumor en een grotere kans op overleving. Overigens is de therapie voor 10 tot 15% van alle radiotherapiepatienten geschikt.

De apparatuur die nodig is voor de bestraling met protonen is toptechnologie, vergt veel expertise en kent hoge aanloopkosten. Limburg Economic Development ondersteunt het project door de kosten van opleiding van behandelaars te financieren. Momenteel bestaan er nog geen kant en klare opleidingsmodules. ZON-PTC wordt onderdeel van MAASTRO clinic en betekent een belangrijke impuls voor de Brightlands Maastricht Health Campus.