Met steun van o.a. Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL) wordt van 16 tot en met 19 januari a.s. het event Sim Formula Europe gehouden tijdens InterClassics in MECC Maastricht. Sim Formula draait om simracen: het digitaal racen op virtuele circuits in competitieverband. Het event bestaat uit een racecompetitie, een expo en een congres. Het doel van Sim Formula is om het Zuid-Limburgse bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid bekend te maken met de enorme (economische) potentie van simracen en esports (het competitief spelen van games).

Waarom simracen en esports?

Esports, waaronder simracen, maakt wereldwijd een enorme vlucht door. In de VS is de omzet van esports 200 miljard dollar per jaar (de markt is viermaal groter dan Hollywood). Ook in Nederland is het een belangrijk tijdverdrijf. In Nederlands zijn er 8,2 miljoen gamers en 2,9 miljoen volgen esports (kijkt toernooien, volgt nieuws, bezoekt events e.d.)

Esporters in Nederland blijken niet alleen zelf actieve sportbeoefenaars (83%), zij zijn ook
fanatieke sportfans met een bovengemiddeld interesse in het volgen van traditionele sporten. De nummer 1 is voetbal (55% van de eSporters). De nummer 2 is Formule 1 kijken. Maar liefst 44 procent van de esporters kijkt graag naar Formule 1. De potentiële doelgroep voor het beoefenen en bekijken van simracing is dus groot. Dat zijn 3,6 miljoen potentiële simracing beoefenaars/kijkers, alleen al in Nederland.

Wat gaat er gebeuren?

Sim Formula bestaat uit een race-event, waarin racers het tegen elkaar opnemen voor prijzengeld, een expo waar je de nieuwste ontwikkelingen kan zien én een congres. Dit congres vindt op donderdag plaats en staat o.a. in het teken van de potentie van simracen en esports. Op vrijdag is er een Student Seminar, waar studenten en scholieren uit Zuid-Limburg enthousiast gemaakt worden voor simracen, esports en de ontwikkelingen in deze branche. De zaterdag en zondag staan in teken van de simraces. Zaterdag mag iedereen zijn snelste rondetijd neerzetten op circuit Maastricht en zondag rijdt de Europese top van de simracewereld op de virtuele circuits van Sebring (VS), Nürburgring (D), Zandvoort (NL) én Maastricht.

[Tekst loopt door onder de video]

Wat is het doel en effect voor de regio?

Het event is de eerste aanzet voor de verdere ontwikkeling van virtuele circuits (zoals dat van Maastricht), met in-game marketing voor bedrijven; de organisatie van onderlinge stedencompetities én een jaarlijks terugkerende, grootschalige simrace-happening in Maastricht. Bovendien is Sim Formula een extra toevoeging aan het al rijke programma van oldtimerbeurs InterClassics.

Op lange termijn heeft de organisatie van Sim Formula zich tot doel gesteld om van Zuid-Limburg een hotspot te maken op het gebied van simracen, om zo de regio als interessante vestigingsplaats op de kaart te zetten. Een regio ook waar studenten en ondernemers aan de slag kunnen met thema’s die verwant zijn aan simracen en eSports, zoals o.a. (online) broadcasting, gaming technologie, apparatuur (denk aan racestuurtjes en speciale racestoelen), het 3D-printen van onderdelen en marketing.

Win-win-situatie

“Dit is een internationale, centraal gelegen regio, waar veel kennis en kunde voor handen is. Het bedrijfsleven en het onderwijs zouden veel kunnen betekenen voor de simrace-sector en andersom. De snelle groei van de sector zou business kunnen opleveren en de regio aantrekkelijk kunnen maken”, aldus organisator Andy Maassen van Sim Formula Europe.

Partners

Sim Formula Europe wordt mogelijk gemaakt door ESZL, de gemeente Maastricht, Studio 397, InterClassics, Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht en VISTA College.

Meer weten? Ga naar www.simformula.eu voor meer informatie.