Deze maand gaat de pilot van het programma Strategisch Innoveren in Maastricht en het Heuvelland van start. Dit programma helpt ondernemers om strategische keuzes te maken en te prioriteren, om zo echt te kunnen gaan innoveren. Strategisch Innoveren is een initiatief van het Maastrichtse onderzoeksinstituut UNU-Merit en wordt mede ondersteund door ESZL.

Strategisch Innoveren richt zich met name op mkb’ers in de sectoren toerisme en recreatie, maakindustrie en Life Sciences & Health. Hierbij wordt ook nadrukkelijk de verbinding gezocht met bedrijven in of nabij het ecosysteem van de verschillende Brightlands-campussen in Zuid-Limburg. ESZL ondersteunt de pilot als onderdeel van het programma MKB & Innovatie; een van de drie pijlers onder de samenwerking in Zuid-Limburg.

In vijf stappen naar actie

De werving van deelnemers is inmiddels begonnen. In totaal kunnen tussen nu en het einde van dit jaar 20 bedrijven meedoen. Zij doorlopen ieder vijf stappen, die uiteindelijk moeten leiden tot een gerichte innovatiestrategie voor hun respectievelijke bedrijven. Het programma begint met een intake, waarna het bedrijf door middel van een scan tegen het licht wordt gehouden. Vervolgens wordt, onder meer in groepssessies, een analyse gemaakt van de punten waarop men zich wil verbeteren. Daarna stelt men een actieplan op, dat vervolgens geïmplementeerd wordt.

Dit alles vindt plaats onder begeleiding van een ervaren adviseur, die afhankelijk van zijn/haar expertise – aan een bedrijf gekoppeld wordt. UNU-Merit verzorgt de coördinatie van het traject en de kwaliteitsbewaking. De maximale doorlooptijd voor een deelnemer is drie maanden.

Beproefd én succesvol concept

“Strategisch Innoveren is een programma dat de afgelopen tien jaar met succes door tientallen ondernemers in de hele Euregio is doorlopen”, vertelt Raf Sluismans van UNU-Merit. “De methodiek is uitermate geschikt om ondernemers te helpen in hun innovatiebehoefte. En heel belangrijk: het kost een ondernemer relatief weinig tijd om mee te doen.” Bovendien, zo zegt Sluismans, vult Strategisch Innoveren andere mkb-initiatieven in de regio, zoals De Groeischakelaar van Ondernemend Limburg, goed aan. “Strategisch Innoveren zit eigenlijk helemaal vooraan in de keten. Als je als ondernemer via deze pilot jouw eigen innovatiestrategie hebt uitgestippeld, kun je deze vervolgens met behulp van andere trajecten, netwerken en regelingen vertalen naar resultaten.”

Meer weten en meedoen?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan Strategisch Innoveren? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Dorothé van den Bosch, programmamanager MKB & Innovatie van ESZL, via dorothe.vandenbosch@eszl.nl.