Op vrijdag 12 oktober vindt in congrescentrum MECC TEDx Maastricht plaats; hét evenement in Zuid-Limburg waar – met dit jaar ‘Timelapse’ als thema – ideeën over de toekomst worden gepresenteerd, door 14 inspirerende sprekers uit binnen- en buitenland. Én uit de eigen regio, want TEDx Maastricht geeft ook sprekers uit Zuid-Limburg de kans om zich aan de wereld te tonen. “In een stad als Maastricht mag TEDx eigenlijk niet ontbreken”, vindt organisator Jean-Paul Toonen.

Naast 1200 mensen in de zaal, zullen de video’s van elke presentatie straks verspreid worden via het wereldwijde TED-netwerk op YouTube. En dat netwerk staat garant voor duizenden, zo niet miljoenen kijkers. “Op deze manier inspireren de sprekers niet alleen de mensen die aanwezig zijn, maar bereiken zij ook een groot, internationaal publiek”, zegt Toonen. “Zo ziet ook de rest van de wereld wat Maastricht en Zuid-Limburg te bieden hebben.”

Toonaangevend

In de rest van de wereld wordt TEDx Maastricht gezien als één van de meest toonaangevende. “Bovendien is het samen met Amsterdam het grootste TEDx-event van Nederland”, weet de organisator. “Maar vooral de onderwerpenkeuze wordt wereldwijd geroemd. Soms spannend, dan weer inspirerend en meestal resulterend in een totaal nieuw perspectief op bepaalde thema’s en de wereld om ons heen. Een TED-talk is eerst mindblowing, daarna mindshifting.”

Gepassioneerd spreker

Eén van de meest bekende sprekers in het programma van TEDx Maastricht is professor Peter Peters. “Hij is hoogleraar Nanobiologie aan de Universiteit Maastricht en een gepassioneerd spreker. Peters weet de complexiteit van de wetenschap zodanig te vertalen, dat ook een niet-geleerd publiek volledig wordt meegenomen in zijn verhaal”, vertelt TEDx Maastricht-communicatiemedewerker Sophie Kells. Peters zal zijn presentatie wijden aan de vraag hoe kennis van nanobiologie kan zorgen voor ‘happy, healthy sexual lives’.

Primeur: eerste winnaar PhD-pitchwedstrijd

Nadine Blankvoort is lid van de onderzoeksgroep Inequity, Participation & Globalization van de Universiteit Maastricht en won de allereerste PhD-pitch wedstrijd van TEDx Maastricht. “Zij zal een presentatie houden over haar onderzoek naar hoe er in beleidsdocumenten en het politieke debat gesproken wordt over vluchtelingen en welke impact dit heeft op het dagelijks leven van vluchtelingen”, licht Kells toe.

Maastrichtenaar Leon Aarts staat ook in de line-up van deze editie van TEDx Maastricht. Aarts was oorspronkelijk chefkok – van restaurant Bellefroid – maar is nu ondernemer in het Verenigd Koninkrijk én life coach, met als doel om ‘jouw leven via recepten en ingrediënten te transformeren’.

Bijwonen?

De inschrijving van TEDx Maastricht is inmiddels gesloten, maar ESZL heeft enkele kaarten beschikbaar. Heeft u interesse om TEDx Maastricht bij te wonen? Wilt u geïnspireerd worden, nieuwe inzichten opdoen en nieuwe mensen leren kennen? Geef dan met een korte motivatie aan waarom u erbij wilt zijn. Stuur uw motivatie, plus uw voor- en achternaam, organisatie en e-mailadres naar info@eszl.nl. Misschien bent u wel één van de gelukkigen, die én een ticket voor TEDxMaastricht én toegang krijgt tot een kort, exclusief voorprogramma, voorafgaand aan het event, georganiseerd door ESZL.

(Foto: Peter Mullenberg/Photostique)