Versnellingstafels: Vier ondernemers, vier pitches, één uitdaging

By 31 augustus 2018 Nieuws

Op 20 september a.s. vindt in het United World College in Maastricht het Pitch Event van de Limburgse Versnellingstafels plaats. Vier ondernemers stellen dan hun business-idee voor aan een zaal vol belangstellenden, die kunnen helpen om deze ideeën realiteit te laten worden. Een mooie kans om, door te verbinden met kennis, ervaring en netwerk, te komen tot innovatie binnen het Limburgse MKB. Dit is tevens één van de speerpunten van de Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL), dat de Versnellingstafels dan ook ondersteunt. Wij spraken alvast met projectleider Saskia van der Laak.

De Limburgse Versnellingstafels zijn een initiatief van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV), in samenwerking met ESZL, Keyport 2020, MKB Innovatiehuis Keyport 2020, Innovatiehuis, VKW, LIOF, de Kamer van Koophandel en de Provincie Limburg. Het is alweer voor de achtste keer dat deze Versnellingstafels worden georganiseerd. “Hoe brengen we samen een idee verder? Dat is de centrale vraag”, omschrijft Van der Laak de insteek van de Versnellingstafels. “Wij geloven dat je als ondernemer daadwerkelijk kunt innoveren, als je samenwerkt met andere mensen, bedrijven en organisaties. Mensen die kwaliteiten, kennis en netwerk bezitten, die jij niet hebt, maar die wél jouw idee kunnen versterken. Met als doel om het idee uit te werken in een nieuw bedrijf, product of dienst.”

Uiteenlopende pitches

Vier ondernemers, met uiteenlopende achtergronden, gaan op 20 september de uitdaging aan. Lars Pacbier van social media-marketingbureau FB4 zet in op ‘Future Job Design’: Hoe zorgen we voor vakmensen die klaar zijn voor wat de toekomstige markt van hen verlangt? En: Moeten we misschien wel toewerken naar een ‘school van de toekomst’? App-ontwikkelaar Martin Gubbels gaat ook pitchen. Hij heeft Booth bedacht: een ‘activity game’, die kinderen meer wil laten bewegen. Zijn vraag is: hoe brengen we deze game naar de markt?

Wim Vaessen van Future 50 heeft daarentegen weer een heel ander idee. Hij wil hoogopgeleide 50+’ers die thuis zitten – bovendien een groep die lastig nieuw werk vindt – via een vernieuwende methode helpen om weer aan een baan te komen. Vaessen zoekt partners die dit idee samen met hem verder willen uitwerken. Tot slot is er ook de pitch van Twan van Hagen (Groen Kwadraat). Hij heeft de ‘verticale regentuin’ bedacht; een bijzondere, groene gevel, waarin overtollig water kan worden opgeslagen. Van Hagen wil samen met mensen uit andere disciplines het concept doorontwikkelen tot een volwaardig product.

Nieuwe allianties

Momenteel zijn de vier ondernemers aan de slag om, met innovatie-experts die hen begeleiden, de laatste hand te leggen aan hun pitches. Geïnteresseerden die, na het zien van de pitches op 20 september, enthousiast zijn geworden, kunnen via de Versnellingstafels met de ondernemers in contact komen. “In vier sessies van in totaal vier dagdelen, komen ze vervolgens bij elkaar en gaan ze aan het werk met wat de ondernemers nodig hebben”, legt Van der Laak uit. “In december is er dan een slotevent, waarin de uitkomsten van deze nieuwe allianties worden gepresenteerd.”

Aanmelden

Het Pitch Event vindt plaats van 15.15 uur tot en met 19.00 uur. De middag wordt geopend met een keynote van wetenschapper Roy Erkens (Universiteit Maastricht). Na de vier pitches zijn er groepssessies, waarin de eerste verbindingen gelegd kunnen worden. Het event wordt afgesloten met een netwerkborrel. U kunt zich hier aanmelden als u het Pitch Event wilt bijwonen.