Internationaal zakendoen is, ondanks de gunstige ligging van Zuid-Limburg, nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dit najaar vonden er daarom workshops over het thema ‘Grenzeloos Ondernemen’ plaats. Door deze workshops, die met steun van ESZL werden georganiseerd, konden ondernemers leren van ervaringen van anderen én de kansen die grenzeloos ondernemen biedt, beter in kaart brengen. Een terugblik: “Ik heb er enorm baat bij gehad.”

De workshops – een initiatief van ondernemers Armand Vliegen en Jerome van Zeijl – zijn een vervolg op een succesvolle bijeenkomst, afgelopen voorjaar. De vraag naar follow-up sessies was zeer groot onder ondernemers, met name naar concreet toepasbare workshops. ESZL heeft deze workshops mede mogelijk gemaakt, omdat grensoverschrijdend ondernemen gezien wordt als een potentiële katalysator voor de Zuid-Limburgse economie.

Zes avonden lang werden verschillende thema’s behandeld die te maken hebben met internationaal ondernemen, zoals juridische en fiscale zaken, strategie, netwerken en HR. Per avond waren zo’n 20 deelnemers aanwezig. Arjan van Engeland voorheen werkzaam bij het LIOF en nu mede eigenaar van Pasta bij Michel (een nieuwe pastaproducent in Sittard) is enthousiast over zijn deelname: “Het heeft mij veel geleerd en ik heb er enorm baat bij gehad. De mix van de gastheren, met ieder hun eigen kennis, ervaring en vaardigheden, maakte van iedere workshop een geslaagde avond.”

Vervolg

Mensen die vervolgstappen willen zetten naar aanleiding van de workshops, kunnen een zogenaamde SIB-voucher aanvragen. Deze voucher is bestemd voor individuele coaching, waarin ondernemers in drie tot vijf sessies door Vliegen en van Zeijl procesmatig richting daadwerkelijk internationaal ondernemen worden begeleid.

Daarnaast komt er ook een vervolg op de workshops in de vorm van trainingen. “De sessies grenzeloos netwerken en grenzeloze online strategie werden het meest enthousiast ontvangen”, aldus van Zeijl. “We gaan deze sessies nu omzetten in open trainingen, in een reeks van vier sessies over periode van een jaar. Daarnaast gaan we een zogenaamde ‘lerende workshop’ met drie terugkomdagen aanbieden vanaf medio maart.”

Voorbeeldboek

Tegelijkertijd met de workshops, brachten Vliegen en Van Zeijl het boek ‘60 cases over Grenzeloos Ondernemen’ uit. Hierin staan portretten van Nederlands- én Belgisch-Limburgse ondernemers, die hun ervaringen en tips delen op het gebied van ondernemerschap en het zakendoen over de grens.

Meer informatie over de workshops, het aanvragen van vouchers en het boek, is te vinden op de site www.grenzeloosondernemen.eu.